Barnkläder och Farliga ämnen

Kläder som innehåller gifter är tyvärr en verklighet. Fler och fler rapporter strömmar in om farliga ämnen som finns kvar i kläderna efter produktion. Farliga ämnen som kan påverka barnet. Men hur ska man veta? Och hur ska man agera som vuxen i inhandlande av kläder till sitt barn för att undvika farliga ämnen. Här tipsar vi om källor som kan hjälpa till med information om just gifter och barnkläder.

Barnkläder och farliga ämnen

Enligt en undersökning som Naturskyddsföreningen gjorde 2009 så fann man gifter i samtliga 5 barntröjor som tester gjordes på. Ett av dessa ämnen är ett farligt ämne som bidrar till mjukgörande av plast i tryck på till exempelvis t-shirtar  och det heter ftalater. Ftalater är ett ämne som är hormonstörande och kan påverka barnet som lätt kan stoppa tröjan i munnen. Det finns regleringar för detta ämne men barnkläder innefattas inte i dessa. Viktigt är att som vuxen vara aktiv vid inköp av till exempel tröjor med tryck och fråga om farliga ämnen och hur företaget informerar sig vid inköp av kläderna.

Hur undviker man miljögifter i kläder?

Som konsument är det svårt att veta om kläderna innehåller gifter. Det man kan göra är att vid inköp fråga och ställa krav. Har man sen tidigare kläder med exempelvis tryck på kan man alltid ringa dit man köpt dem och fråga. Viktigt är att veta alla tryck inte innehåller exempelvis ftalater. Men hör ändå efter. För att vara helt säker finns en rad miljömärkningar som ska garantera giftfria plagg i den utsträckning som det är möjligt. Allt fler klädproducenter har även fått upp ögonen för riskerna med gifter i klädproduktion och strävar allt mer efter en giftfri produktion.

Miljömärkningar på kläder

Det finns idag flera typer av miljömärkningar på barnkläder och dessa kan du hålla utkik efter och efterfråga när du handlar. Exempel på dessa är Svanen, Bra Miljöval, EU-blomman, Eco Sustainable Textile, och GOTS. De ställer stora krav på tillverkarens produktion för att de ska kunna få miljömärkningen. Det kan kännas som att man som konsument inte kan påverka men det kan man alltid göra genom att ställa frågor och krav.