Ekologiska Barnkläder – Vad är det?

Medvetenheten om våra tillverkningskedjan i klädproduktionen har de senaste åren ökat. Fler och fler konsumenter lägger gärna extra pengar på att material och arbetsförhållanden i klädproduktionen ska gå rätt till. Även de större och billigare kedjorna har börjat se över sin produktion och börjat ha ekologiska plagg i sina kollektioner. I en intervju med modeskaparen Wiviennne Westwood så antyder hon att i nuläget så är hennes bästa tips att inte köpa några kläder alls, då det finns ett överskott av plagg. Men om man ändå vill köpa sig lite nya kläder och det vill man ibland göra så kan ett alternativ vara att köpa ekologiska kläder men vad innebär det egentligen? Vi ska här reda ut begreppet ekologiska kläder.

Vad betyder ekologisk?

Framförallt handlar det om ekologisk bomull som odlas utan gifter och bekämpningsmedel. I och med att de ekologiska bomullsfälten inte besprutas med olika bekämpningsmedel och gifter så skapar det även bättre arbetsmiljöförhållanden för de som arbetar med att odla bomullen. Det i sin tur bidrar också till att människor som arbetar med bomullsodlingen inte behöver dö i förtid på grund av de gifter som deras kroppar utsätts för. Plagg uppsydda av ekologisk bomull är dessutom mjuka och sköna och skonsamma mot huden. Du riskerar inte att behöva oroa dig för de giftskandaler som uppdagats i klädindustrin som gäller olika prepareringsmetoder av kläder.

Men varför är det dyrare med ekologiska kläder?

Att välja ekologiskt är kanske något dyrare i butiken när du står och ska handla – men i långa loppet är det en investering i miljö och hälsan här på jorden. Du mår bättre av att bära giftfriakläder och de som arbetar med att framställa material till kläderna mår bättre. Det kan vara värt att lägga några kronor extra. Du får dessutom slitstarka och tåliga plagg som kan användas länge. Det är en fördel när man handlar ekologiska kläder till barn då de kan slita på sina kläder, samt att du som förälder vet att ditt barn lever sitt liv i giftfria plagg. Bara den vetskapen är värt en investering. Priser på ekologiska kläder har även sjunkit då fler och fler klädmärken förstått vikten av ekologisk produktion.