Tvättråd Barnkläder

Det hör till alla naturligheters naturligheter. Barns kläder blir skitiga. Det finns ju inget roligare än att smeta chokladsås på tröjan eller att hoppa i den nybildade vattenpölen på lekparken.Men någon måste tvätta kläder och inte helt otippat så är ju det föräldern.

Att tvätta kläder – Läs anvisningarna så kommer du långt

Det finns flera olika anledningar förutom att följa tvättråden för att få rena kläder. Om du gör detta så blir det också lättare att reklamera kläderna om de skulle skadas vid tvätten eller inte tåla de anvisningar som finns på kläderna.

Om du exempelvis tvättar ett plagg där rådet är 40˚ tvätt och du kör plagget i 60˚ så kan det vara svårt att reklamera varan om den har krympt. Så följa alltid anvisningarna så är du säker.

Tvättråd barnkläder – ingrodd smuts

Det finns massor av olika råd för att få bort svårare smutsfläckar. Hushållsknepen svämmar över på nätet och det är inte svårt att hitta rådet för just den fläck som du vill få bort. Vi tipsar här om hur du får bort typiska fläckar som barn kan få på sina kläder:

  • Choklad: Choklad kan sätta sig ganska bra i kläder. Först kan du självklart skrapa bort så mycket som möjligt. Hushållstipset är att smeta in fläcken i såpa, mjölk eller fläckborttagningsmedel som ”ta bort” innan tvätten.
  • Målarfärg: Här beror det på vilken färg som har kommit på kläderna. Oljebaserade färger som har torkat in är nästan omöjliga att få bort medan vattenbaserade färger tas bort i en vanlig maskintvätt (blöt gärna plagget innan). Det enda sättet att få bort oljebaserad färg är att snabbt tvätta bort med lösningsmedel (det finns miljövänliga) och sedan skölja plagget noggrant.
  • Gräs: Här kan du först blöta fläcken med ingrodd gräsfärg. Antingen så tar du en lite mjukare metod med att gnugga tvätten med såpa/diskmedel först och kör den i maskinen sedan. Eller så använder du fläckborttagningsmedel eller t – röd och gnuggar in fläcken och sedan kör den i maskinen.
  • Bär: Här kan du doppa vita kläder i kokande vatten. Om fläcken är väldigt ingrodd kan man använda citronsyra för att bleka och sedan köra kläderna i tvättmaskinen.
  • Blod: Får man en blodfläck på kläderna kan man först blöta plagget för att sedan strö på mycket salt och låta det suga upp blodet (ungefär som med vin) och sedan tvätta i tvättmaskinen.

Du kan göra så att du lägger plagget med avigsidan/insidan utåt på en fuktig handduk eller tygstycke. Sedan du lägga på det lösningsmedlet (tex ”ta bort”) runt fläcken och arbeta dig inåt mot fläckens centrum. Du kan även göra så att du flyttar lite på plagget allteftersom så att underlaget inte suger åt sig så mycket av medlet.  När du är klar med fläckbehandlingen kan du antingen tvätta plagget för hand direkt eller stoppa in det i tvättmaskinen.